Pataleipä muutamassa tunnissa
Helppo pataleipä, jonka voit halutessasi leipoa vaikka sunnuntai aamuna. Kohotusaika on lyhyempi, kuin muissa perinteisessä pataleivissä joka mahdollistaa sen, että tarvittaessa saat aamusta tuoretta leipää. Leipä on erittäin helppo tehdä. Saan paljon kysymyksiä voiko leivän valmistaa jos ei omista pataa. Varmasti voi, mutta en tiedä miten rapeaksi leivän pinnan tuolloin saa.
Pataleipä ohje
390g vehnäjauhoa
1 1/2tl suolaa
2 tl sokeria
3/4 tl kuivahiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää viimeisenä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Taikina jää tässä vaiheessa hiukan löysäksi. Kohota kulhossa muovikelmun alla 2 tuntia.
Tämän jälkeen kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa vielä pari-kolme minuuttia. Lisää jauhoja tarvittaessa ja muotoile leipä pyöreäksi. Laita taikina kohoamaan vielä kohotuskoriin noin 30 min.
Uuni lämpeämään 225. Laita pata uuniin lämpeämään. Kun taikina on kohonnut kumoa se leivinpaperille ja nosta kuuman padan sisään. Tee viilto terävällä veitsellä leivän päälle. Paista ensin 30 min kansi päällä. Tämän jälkeen tiputa lämpö 200 astetta ja paista ilman kantta 10-15min.
Syö leipä lämpimänä voin kera :)