Sahrami Bostonkakku

Ensimmäinen adventti ja joulufiilistely voi virallisesti alkaa. Yleensä töiden takia en ole ehtinyt tai ehkä enemmänkin jaksanut valmistautua jouluun näin ajoissa. Nyt se on hiukan jo hiipinyt meidänkin kotiin, tosin vielä hyvin maltillisesti. En toki muutenkaan ole niin bling bling, vaan luonnollisuus on se omalta tuntuva juttu. Kynttilät, kukat ja lisää kynttilöitä :) Joulukuusi meille kyllä tulee, mutta koska meillä on aina aito kuusi, niin otetaan se sitten vähän lähempänä joulua. Ja näitä ihania koristeita (*mainoslinkki) teille hehkutinkin jo Instagramin puolella. Muutama löytyy jo meiltäkin ja pari ostin lahjaksi. On kauniit vaikka paketin päällä

Tälle sunnuntaille oli vähän toisenlaiset suunnitelmat, mutta niin vaan sitä on vaan taas menty aamulla klo 7 lapsen peleihin. Eli siis ei ihan se haaveilemani hygge adventti rennosti glögiä tai kahvia juoden. Nyt aivan poikki, kun monta tuntia on seissyt kylmässä hallissa kentän laidalla.

Sarjassamme “leipominen on terapiaa” jatkuu. Tästä blogin sisällöstä ei todellakaan ole tarkoitus tulla pelkkää leivontaa, mutta näköjään sitä olen nyt viime aikoina tehnyt - siis leiponut ja mielelläni ne ohjeet teille tietysti jaan. Bostonkakkua leivon usein, se on meidän perheen lemppari, mutta tämä on siitä nyt tämmöinen joulu de luxe versio.

Tässä siis herkullinen ohje joulun kahvihetkiin maustettuna sahramilla ja mantelimassalla. Pohjana toimii perus pullataikina.

Taikina:

25g tuorehiivaa

75g voita

1-2 pussia sahramia (itse käytin 1)

2 1/2dl maitoa

3/4dl sokeria

ripaus suolaa

6-7dl vehnäjauhoa

Täyte:

100g voita

150g mantelimassaa

1/2tl vaniljasokeri

1/2-1 appelsiinin raastettu kuori

Voiteluun yksi muna ja päälle voi ripotella haluamiaan pähkinöitä (esim pistaasi, hassel) tai manteleita.

Murenna hiiva taikinakulhoon. Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon sahrami. Lisää voin joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi (noin 37 astetta)

Kaada maito-voiseos taikinakulhoon, missä hiiva. sekoita niin että hiiva sulaa ja liukenee joukkoon.

Lisää sokeri, suola ja osa vehnäjauhosta. Lisää loput jauhot tarvittaessa, niin että taikina ei tartu enää kulhon reunoille. Tai esimerkiksi itse jouduin jauhoja lisäämään hiukan enemmän kuin 7dl.

Kohota taikinaa noin 1 tunti liinan alla.

Täyte: Pilko mantelimassa pieneksi. Sulata voi kattilassa. Lisää voi mantelimassan joukkoon vaniljasokerin ja raastetun appelsiininkuoren kanssa. Sekoita/vispaa niin, että mantelimassa sekoittuu kunnolla voin kanssa.

Voitele irtopohjavuoka. Kauli taikina levyksi, niin kuin tekisit korvapuusteja. Levitä mantelimassa-voiseos levyn päälle. Rullaa taikina ja leikkaa noin 4cm levyisiä paloja. Asettele palat vuokaan ja anna kohota noin 3o min. Voitele kanamunalla ja lisää päälle rouhitut pähkinät.

Paista uunissa 200C noin 25 minuuttia.

Alkuperäisessä ohjeessa päälle lisättiin vielä sokerikuorrute, mutta itse jätin sen pois. 1/2dl sokeria, 1/2dl vettä tai appelsiinin mehu. Keitä vesi/mehu ja sokeri. Sivele sokeriliemi kakun päälle sen ollessa vielä lämmin. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Koristeet ja kalenterikynttilä Stockmannin valikoimasta. *mainoslinkki



Edellinen
Edellinen

Homemade tomaattisalsa

Seuraava
Seuraava

Jouluinen rocky road